Parel en Tij: wat is er ook alweer gebeurd?

Gepubliceerd op 25 januari 2024 om 20:16

Kan je niet wachten om in Sterren en Sirenen te beginnen, maar weet je stiekem niet meer precies wat er in Parel en Tij is gebeurd? Verfris je geheugen dan even met deze samenvatting!

welkom in de rotterdamse haven

Rouw kleurt het leven van Thijs Pinksterbloem grijs, maar dat verandert in een klap wanneer een mysterieuze, hypnotiserende stem Thijs dwingt om in het water van de Tweede Maasvlakte in te verdrinken. Wanneer hij weer bij bewustzijn is, blijkt die stem verdwenen, maar komt Thijs oog in oog te staan met de zeemeermin die hem van de verdrinkingsdood heeft gered: Riv. Hij leert dat Riv op mystieke wijze is weggeraakt van haar thuis tussen de Zusters van het Rif, rondreizende weesmeisjes in Koraqua (Mermidisch voor Koraalzee). Hij biedt haar onderdak bij hem en zijn vader in Rotterdam.

Een jaar later is Riv Pinksterbloem ingeburgerd als doorsnee vijftienjarige, met foundation op haar kieuwen en nietsvermoedende vriendinnen (Lies, Vera en Sterre) die haar alle wonderen van de bovenwaterwereld laten zien. Maar wanneer onverklaarbare overstromingen de stad beginnen te teisteren, komt dat zorgeloze leven in gevaar en besluit Riv uit te zoeken wat voor kracht erachter zit. Echter; Riv wil haar waterdichte dekmantel hiervoor niet in gevaar brengen, zeker niet nu het duurzame energiebedrijf van Peter Penning de Maas vol heeft geplant met camera’s en ze extra op haar hoede moet zijn.

 

Rivier, maan, kyrata, Semua

Toch heeft Riv zo haar ideeën over de bron van het geflipte getij, allen afkomstig uit de religieuze leer van haar onderwaterleven. Zo vreest ze dat de overstromingen een teken zijn van de Rivier, de goddelijke entiteit van de onderwaterwereld, die Riv vermoedelijk terug wil dwingen naar de oceaan. Maar Riv wil Thijs niet alleen laten, niet nu de Pinksterbloems binnenkort gaan samenwonen met de verloofde van Thijs’ vader en haar excentrieke dochter Siënna. Daarom besluit Riv haar theorieën maar te verzwijgen. In plaats daarvan besluit ze Thijs een handje te helpen met de ongemakkelijke relatie met zijn aanstaande stiefzus. Riv wordt lid van de duurzaamheidscommissie op school, die Siënna heeft opgericht. Al gauw wordt duidelijk dat Siënna niet zit te wachten op Rivs pogingen tot smalltalk. Ondertussen gedraagt Thijs zich steeds vreemder en absenter, worden de vloedgolven erger en lijkt Rivs nieuwe klasgenoot Mark door te hebben dat ze iets verbergt.

 

de draak van het duurzaamheidscongres

Ondanks de hobbelige relatie met Siënna biedt de duurzaamheidscommissie een groot voordeel; de commissie is uitgenodigd op een groot duurzaamheidscongres, georganiseerd door Peter Penning. Inmiddels weet Riv dat hij met de overstromingen te maken heeft en besluit rond te zoeken in zijn kelders. Samen met Thijs ontdekt ze daar de aanstichter van de vloedgolven: een jonge kyrata, a.k.a. een Atlantische draak, een dier dat beschikt over getijdemagie en door Penning wordt afgetapt voor duurzame energieproductie. Riv en Thijs besluiten het dier te bevrijden, maar worden gesnapt door Siënna. Aangezien Rivs kieuwen nodig zijn voor het reddingsplan, moet Riv noodgedwongen haar geheim delen met Siënna. Met haar hulp bevrijdt Riv de kyrata en samen vinden ze een tijdelijke schuilplaats in een leegstaand zwembad, waar de draak (omgedoopt tot Floortje) voorlopig kan blijven om aan te sterken.

 

een missie op het land?

Met de intensieve zorg voor Floortje als nieuwe prioriteit groeien Rivs zorgen. Immers ging de inbraak bij PENNING verdacht gemakkelijk; toen Penning haar op de laatste nipper bijna betrapte, stortte de man uit het niets ineen en daarna sprak een mysterieuze stem tot Riv. Volgens Thijs, die opbiecht wel vaker die stem gehoord te hebben (en daarom zo vreemd deed de laatste tijd), was die stem afkomstig van de Rivier. Thijs denkt dat de Rivier een heilige missie op het land heeft voor Riv en dat ze naar Rotterdam gebracht is om draken zoals Floortje te helpen. Een missie die sterk lijkt op die van Kleito Semua, een belangrijke historische heldin van vierhonderd jaar geleden: koningin van de Verenigde Oceanen en stichter van de Semuastorge (koninklijke bloedlijn met watermagie). Riv hoopt stiekem dat Thijs gelijk heeft. De wees in haar heeft altijd gedroomd dat ze bestemd was voor een hoger doel. Omdat ze een van de weinige Zusters was die niet over genoeg ky voor helersmagie beschikte. Omdat vreemde omstandigheden haar naar de andere uithoek van de wereldzeeën hadden gesmeten. Omdat ze houvast wil, net zoals Thijs.

Ondertussen is Siënna, die eerst een hekel had aan Rivs ‘populaire meiden-leven’, helemaal lyrisch nu ze Rivs geheim kent. Dit is ongemakkelijk voor Riv. Ja, ze liegt tegen de hele wereld over haar afkomst, maar haar passie voor haar landvriendinnen en landinteresses is oprecht. In de loop van het verhaal laat Siënna haar vooroordelen over de ‘basic’ levens van Rivs vriendinnen los, terwijl Riv leert dat ze soms iets te panisch reageert als het om haar dekmantel gaat. Ze hoeft niet alles uit haar onderwateridentiteit te verbergen.

 

reünie van twee semuazussen

Uiteindelijk krijgt Penning Floortje te pakken. Bang dat Penning Rivs ware identiteit uitlekt, geeft Riv op. Echter; met behulp van Mark, Siënna’s commissie en een beetje cancelcultuur gaat ze Penning te lijf. In de hitte van het moment ontdekt Riv dat ze water kan sturen, een gift die weggelegd is voor de draken én de uitgemoorde koninklijke familie van de onderwaterwereld: de Semua's. Intussen wordt duidelijk dat de reden van Thijs’ vreemde gedrag een sirene is: een mysterieuze stem die Thijs’ doen en laten kan kapen. De sirene wil dat Riv denkt dat haar waterkrachten een zegen zijn van de Rivier, terwijl Riv die in werkelijkheid geërfd heeft; ze is een verloren Semuadochter. Na die ontdekking brengt Riv Floortje naar de kyrata's in de Noordzee, waar Riv voor het eerst in tijden haar zus Leila weer ziet. Leila bevestigt dat Riv een verloren prinses is en dat sirenen hen constant in de gaten houden, gebrand om het herstellen van de troon te voorkomen. Maar Riv is niet van plan om Thijs aan zijn sirene over te laten. Met Leila’s hulp verlost ze Thijs van zijn sirene .

 

Plan waterloo 

Uiteindelijk leert Penning dat alle gebeurtenissen in het verhaal onderdeel waren van het plan van de excentrieke sirene Mauxo Thelxes, die undercover leeft als goede vriend van Riv en Thijs: Mark. Mauxo heeft Floortje naar Rotterdam gebracht en haar op Pennings radar laten verschijnen in de hoop dat Riv Floortje zou bevrijden. Die actie zou immers Kleito’s historische heldendaad spiegelen. Dus wanneer Rivs Semua-krachten zouden ontwaken, zou ze denken dat ze door de Rivier gekozen zou zijn, net zoals Kleito, in plaats van te denken dat ze stiekem een verre nakomeling is van Kleito (en dus aanspraak zou maken op de troon). Om dit super ingewikkelde plan in goede banen te leiden, stalkt Mauxo haar onder een valse identiteit. Toch moest hij op sommige momenten in zijn plan ingrijpen; Mauxo was dus de mysterieuze stem die Riv en Thijs hoorden.

Mauxo is erg trots op de uitkomst van zijn plan, maar weet nog niet dat Riv al de waarheid over haar afkomst weet. Bovendien weet Riv dat zij en Thijs gestalkt worden door een sirene. Mauxo, echter, behoudt zijn grootste voordeel; Riv heeft geen idee dat haar vriend Mark die sirene is. En Mauxo heeft nog veel meer in petto voor de toekomst…

 

 Hoe ga dit verder? Lees het vanaf nu in Sterren en Sirenen 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.