OVER Anniek

Mijn naam is Anniek Rodenburg en sinds 2021 ben ik auteur bij Clavis. Inmiddels heb ik binnen de Riv-serie drie boeken geschreven: Parel en Tij, Sterren en Sirenen en Kroon en Kyrata. 

 

MIJN VERHAAL

Ik ben geboren op 29 april 2001 en ben -ongeveer- sindsdien met verhalen bezig. Vroeger wilde ik graag (musical-)actrice worden, maar al snel ontdekte ik dat mijn echte passie lag bij het bedenken van de verhalen zelf. Op de middelbare school raakte ik daarom actief op schrijversplatform Wattpad, waar ik de eerste versies van het verhaal van Riv Pinksterbloem publiceerde. Nu gaan mijn nekharen overeind staan wanneer ik die verhalen lees, maar het gaf me destijds wel de motivatie om verhalen af te schrijven en te beseffen: dit wil ik blijven doen. 

Na jaren van uitstellen onder het mom 'ik ben nu nog niet goed genoeg om een écht boek te schrijven' besloot ik tijdens de eerste lockdown om werk te maken van deze lang gekoesterde droom.  Mijn manuscript vond een thuis bij Clavis, de grootste uitgeverij van jeugdboeken in Nederland en België. Ik hoop in de toekomst nog meer boeken te schrijven, want ik ben nog lang niet uitgeschreven!

 

 

 

mijn schrijfstijl 

Vroeger vond ik films altijd leuker dan boeken. Een visueel medium kan een verhaal beter overbrengen dan het geschreven woord, dacht ik. Inmiddels heb ik ontdekt dat geschreven verhalen juist meer vrijheid geven; je kunt scènes versnellen, vertragen, skippen. Je kunt spelen met chronologie, met sfeer, met de werkelijkheid die je lezers ervaren. Daarom streef ik er altijd naar om deze unieke vrijheden van het geschreven woord te benutten in mijn verhalen en verder te gaan dan puur het uitschrijven van scènes. 

Verder heeft de ontwikkeling van personages altijd prioriteit bij mij. Ik probeer hier altijd een persoonlijke boodschap in te stoppen en oude clichés op vernieuwende wijze te twisten. Ik blijf niet graag in één genre, maar mix ze liever door elkaar. Humor vind ik ook belangrijk: wanneer je met mijn personages kunt meelachen én meevoelen, dan is mijn missie geslaagd!

 

 

 

andere bezigheden

Maar schrijven is niet alles wat ik doe. In het dagelijks leven ben ik druk met afstuderen in management van de publieke sector, in de wonderlijke wereld van de bestuurskunde. Verder lees ik graag, speel ik piano, maak ik duizenden afspeellijsten op Spotify en teken ik mijn personages in de kantlijnen van mijn aantekeningen. Ik ben een trouwe fan van Formule 1 en kunstschaatsen en ik kan je van alles vertellen over musicals, geopolitiek en mijn liefde voor gourmetten. 

Favorieten

  • Favoriete boek: Six of Crows, The Seven Husbands of Evelyn Hugo, The Poppy War en The Priory of the Orange Tree
  • Favoriete film: Spider-verse, RRR, Mulan, The Social Network en zo'n beetje alles van Wes Anderson en Studio Ghibli 
  • Favoriete serie: ATLA, Game of Thrones, Breaking Bad, Alice in Borderland, Succession en Bungo Stray Dogs
  • Favoriete sporter: Sebastian Vettel (F1-coureur) en Yuzuru Hanyu (kunstschaatser) 
  • Favoriete muziek: Fujii Kaze, Mitski, Froukje, klassiek en die ene lofi-hiphop stream
  • Favoriete musical: Hadestown en Hamilton